Case IH Optum 300 CVX - stærk og alsidig

Sorø St. Ladegård anskaffede i sommer en ny Case IH Optum 300 CVX. Her sætter man ikke mindst pris på dens alsidighed og høje førerkomfort.

- Den er meget støjsvag og godt affjedret, så førerkomforten er næsten som i en personbil, og vores traktorfører er meget begejstret for at køre med den.

Sådan siger Mogens Mortensen, forvalter på Sorø St. Ladegård, om den nye Case IH Optum 300 CVX traktor, som godset ved Sorø fik leveret fra Johs. Merz A/S i juli, lige før høsten gik i gang.

Den nye Optum 300 er den største af den nye Optum-series to modeller. Traktoren, der er på 300 hk og udstyret med trinløs transmission, erstattede en ældre 250 hk Case IH Magnum 250, der havde kørt omkring 6.000 timer.

- Inden vi lagde os fast på, hvilken model vores nye traktor skulle være, diskuterede vi meget, om det skulle være en Puma-model eller en model fra Case IH’s Magnum-serie, fortæller Mogens Mortensen.

Ny serie

Størrelses- og effektmæssigt ligger den nye Optum-serie imellem de mindre Puma-modeller og de større modeller i Case IH’s Magum-serie.

- Vi endte med at vælge en Optum 300, fordi vi vurderede, at den med hensyn til motorkraft ville dække vores behov fint sammen med vore tre øvrige traktorer, en Puma 140, en New Holland af ældre dato og en Puma 165 på henholdsvis 140, 190 og 165 hk, siger forvalteren på Sorø St. Ladegård.

- Efter leveringen stod ret hurtigt klart, at vores nye Optum 300 var et godt valg, ikke mindst fordi den har vist sig at være meget alsidig, siger Mogens Mortensen.

- I efteråret fik vi et nedbrud på vores noget mindre sprøjtetraktor. Det løste vi ved at spænde sprøjten efter vores nye Optum 300. Det tog kun 20 minutter, så kunne vi sprøjte igen, fortæller han.

Snild og handy

- Traktoren kørte fint med marksprøjten, hvilket umiddelbart kunne lade sig gøre, fordi den har Isobus som standard. Selv om det er en stor traktor på 300 hk, er Optum 300’eren med dens store drejevinkel og affjedrede foraksel og kabine snild og handy at køre med, lyder det fra Mogens Mortensen.

Blandt de tungere opgaver, som den nye Case IH Optum 300 CVX bliver anvendt til på Sorø St. Ladegård, kan nævnes pløjning med en 7-furet vendeplov, stubharvning med en halvbugseret 5-meters stubharve, kornkørsel med en 3-akslet 21 tons kornvogn og gylleudbringning med en 20-tons gyllevogn.

Velplaceret multifunktionshåndtag

Traktorfører på Sorø St. Ladegård, Arne Jensen, roser Optum 300’erens velplacerede multifunktionshåndtag.

- Er man flere forskellige, der kører med traktoren, kan man hver især lagre ens personlige indstilling af foragerautomatikken i systemet, hvilket jeg synes er rigtig smart. Foragerautomatikken er i øvrigt meget betjeningsvenlig, og man bliver meget hurtigt dus med den, siger han.

- Jeg er også rigtig glad for det indstillelige, drejbare sæde og den flytbare nakkestøtte, som tilsammen giver en rigtig god støtte af ryg og nakke - eksempelvis i forbindelse med pløjning, hvor man hele tiden sidder og drejer sig, forklarer Arne Jensen.

Integreret foragerautomatik og gps

- I øvrigt er det rigtig praktisk, at foragerautomatikken og gps’en er integreret. Det virker sådant, at når man løfter redskabet op af jorden, slås gps’en fra. Når man så har vendt traktoren rundt i forageren og sænker redskabet, slås gps’en til igen, fortsætter traktorføreren.

- Vi har valgt at anskaffe Case IH hele vejen igennem i nu 10 år. Når vi konsekvent holder fast i dette mærke, så er det naturligvis først og fremmest, fordi vi er godt tilfredse med produkterne supplerer Mogens Mortensen.

- Hertil kommer, at det også indebærer nogle praktiske fordele at køre med ét mærke - ikke mindst med hensyn til servicen, men også fordi vi så ikke skal ligge inde med så mange forskellige smøreolier, tilføjer forvalteren.

God service fra Mertz

- Med ét traktormærke, er det også meget nemmere for den enkelte medarbejder at skifte fra en traktor til en anden, fordi betjeningsgrebene er nogenlunde ens placeret i de forskellige traktorer. I øvrigt er vi godt tilfredse med servicen fra Mertz, siger han.

Omkring Optum 300’erens konstruktion nævner Mogens Mortensen den detalje, at motorens bundkar er integreret i traktorens chassis. Det giver en stærk traktorkrop, som kan holde den store løftekapacitet på 5,8 tons på frontliften og 11 tons på bagliften.

Case IH Optum 300 CVX drives af en 6-cylindret Tier 4 Final turbomotor med SCR-teknologi og et slagvolumen på 6,7 liter.

Sorø St. Ladegård ejes af godsejer Lars Nobel. Markbruget er på 500 hektar af skiftende bonitet. Der dyrkes maltbyg, vinterhvede, vinterraps og forskellige arter græsfrø.


St. Ladegård 1

Både traktorfører Arne Jensen, der ses i kabinen, og forvalter Mogens Mortensen er godt tilfredse med den nye Case IH Optum 300 CVX, som Sorø St. Ladegård anskaffede i juli.


St. Ladegård 2

- Vi endte med at vælge en Optum 300, fordi vi vurderede, at den med hensyn til motorkraft ville dække vores behov fint sammen med vore tre øvrige traktorer, siger Mogens Mortensen, forvalter på Sorø St. Ladegård.


St. Ladegård 3

Den nye Optum 300 er den største af den nye Optum-series to modeller. Traktoren, der er på 300 hk, er udstyret med en trinløs transmission.


St. Ladegård 4

På Sorø St. Ladegård er man glade for det indstillelige, drejbare sæde og den flytbare nakkestøtte, som tilsammen giver en rigtig god støtte af ryg og nakke - eksempelvis i forbindelse med pløjning, hvor man hele tiden sidder og drejer sig.


St. Ladegård 5

Er der flere forskellige, der kører med den nye Case IH Optum 300 CVX, kan hver enkelt lagre sin personlige indstilling af foragerautomatikken i systemet.


St. Ladegård 6

Case IH Optum 300 CVX drives af en 300 hk 6-cylindret Tier 4 Final turbomotor med SCR-teknologi og et slagvolumen på 6,7 liter.